Valintamme ei kohdistunut sinuun

Elokuu merkitsee monelle aikaa, jolloin palataan kesäloman jälkeen virkistäytyneenä töihin. Siis jos on niin onnekas, että on työpaikka johon palata. Lupaavista talousuutisista huolimatta Suomessa on edelleen 250 000 ihmistä ilman työtä.

Ehkä sinäkin kuulut heihin. Ehkä työnhakusi on kestänyt jo jonkin aikaa, mutta päätit haudata sen hetkeksi ja vetää kesän henkeä. Vietit sen sijaan aikaa perheen ja kavereiden kesken, rentouduit.

Elokuu ei tarkoita sinulle leppoisaa askelta sorvin ääreen vaan kylmää sukellusta työnhakijan arkeen. Lukemattomiin lähettämiisi hakemuksiin ei ole tullut kesän(kään) aikana yhtään vastausta. Työnhakusivuille lataamasi profiilit eivät ole tuottaneet klikkauksia yhteydenotoista puhumattakaan.

Ansiosidonnainen on kohta loppumassa ja sinua ahdistaa

Tuhannet ihmiset ovat kanssasi samassa tilanteessa, mutta se ei sinua lohduta.  Kuukausien kuluessa ei-kirjeet ovat hiipuneet ja niin on hiipunut myös sinun uskosi itseen ja valoisaan tulevaisuuteen.

Netti on pullollaan vinkkejä hyvän cv:n tekemiseen, hakemuksen muokkaamiseen, itsensäbrändäämiseen, piilotyöpaikkojen metsästykseen ja LinkedIn hyödyntämiseen. Ehkä sinäkin olet lukenut ne kaikki ja soveltanut parhaasi mukaan.

Mutta kuka kertoisi sinulle, miten selvitä pitkittyneestä työnhausta menettämättä toivoaan? Mistä löytää motivaatio kymmenien tuloksettomien hakemusten jälkeen? Kuinka omaksua keinot ja työkalut itsensä tsemppaamiseen, kun taas jäi kakkoseksi, kolmoseksi tai viimeiseksi?

Mitä kauemmin työnhaku kestää, sen enemmän se kuormittaa hyvinvointia

Toinen toistaan seuraavat hylkäykset tuntuvat henkilökohtaiselta ja myös ovat sitä. Onhan pelissä oma persoonallisuus, osaaminen ja vahvuudet. Suomen työtä arvostavassa kulttuurissa moni työtön tuntee epäonnistumista ja häpeää ja jää tunteidensa kanssa yksin. Riippuu paljon henkilökohtaisista voimavaroista, miten tunnekuormaa pystyy käsittelemään. Pahimmillaan seurauksena on monenlaisia mielen häiriöitä, kuten masennusta ja ahdistusta, jotka osaltaan pitkittävät työttömyyttä.

Pettymyksistä puhuminen muiden kanssa auttaa

Moni työnhakija sanoo ryhmässä saadun vertaistuen olleen merkittävin sysäys työllistymiseen. On helpottavaa huomata, että tutkintoon, toimialaan tai ikään katsomatta kokemukset ovat yhteiset. Jos omalla paikkakunnalla ei toimi sopivaa ryhmää, tulee se kotisohvalle verkon kautta. Työnhakuryhmiä löytyy esimerkiksi Facebookista ja LinkedInstä. Aluksi voi vaikka vain lukea muiden kokemuksia. Keskustelut muiden samassa tilanteessa olevien kanssa palauttavat kadonnutta omanarvontuntoa ja saattavat avata myös työnhakutaitojen umpisolmuja.

Ei ole helppo olla työnhakija tämän päivän Suomessa. Jos olet työttömän lähimmäinen, olet merkittävässä roolissa. Jaa kannustusta ja tukea. Tsemppaa silloin, kun toinen ei enää jaksa. Anna arvostusta moitteiden sijaan.

Petra

P.s. Kaipaatko tukea ja uutta näkökulmaa työnhakuun ja urasuunnitteluun? Puunnon Unelmana uusi duuni -verkkovalmennus alkaa jälleen 23.8.2017. Ilmoittaudu mukaan jo nyt tai vinkkaa kaverille.