Unelmista voimaa muutokseen

Unelmointi on kykyä luoda myönteisiä odotuksia tulevaisuudelle. Se on yksi voimakkaimmista työkaluista, joita voimme käyttää itsetuntemuksen lisäämiseen ja tavoitteiden asettamiseen. Haaveet ja unelmat ovat syvintä itseämme. Ne ovat toiveita, joihin kukaan muu ei ole voinut vaikuttaa. Juuri siksi ne ovat todella hyvä keino sukeltaa syvälle siihen, mistä itselle mielekäs elämä koostuu. Unelmat kertovat tiedostamattomista arvoistamme. Mitä tarvitset voidaksesi hyvin? Mitä asioita  haluaisit elämässäsi toteuttaa?

Moni väheksyy unelmoinnin arvoa tai kieltää unelmoinnin itseltään

Omalle unelmalle on vaikea antautua. ”En unelmoi mistään,” ”teen kaikki päätökset järjellä”, ”unelmointi on turhaa”. Ovatko nämä tuttuja lauseita sinullekin? Kyse on mielemme rakentamista esteistä, joita pelko, epävarmuus tai häpeä aiheuttavat. Tunteet ovat niin voimakkaita, että ne jarruttavat tekemästä asioita, joita haluamme ja saavat luopumaan unelmista ja tavoitteista. Samalla elämästämme sulkeutuu monia ovia.

On tavallista tavoitella elämässään asioita, jotka on valittu järkeilemällä, keskittymällä siihen, mikä on mahdollista. Unelmointi-harjoituksen tarkoitus ei ole etsiä vastausta siihen, mikä on järkevää. Unelmoinnissa järkevintä on olla käyttämättä järkeä, sillä järjen ääni pitää usein sisällään uskomuksia siitä, mitä hyvään elämään kuuluu tai mikä on itselle mahdollista.  Nämä ajatukset ovat saattaneet syntyä lapsuudenperheen tai sosiaalisen ympäristön vaikutuksesta. Niitä kannattaa tutkia, mutta niihin ei kannata jäädä märehtimään. Voi päättää, että huolimatta näistä ajatuksista, olen valmis katsomaan mihin unelmointiprosessini johtaa.

Myös työelämän muutokset ja kriisit vaikuttavat unelmointitaitoihin. Kun pettyy tai kohtaa elämässään isoja vastoinkäymisiä, kyky unelmointiin haalenee tai häviää. Samalla häviää toive paremmasta tulevaisuudesta. Jos uupumukseen ei reagoi, voi tilalle astua kyynisyys. Usein kyyninen ihminen on uupunut ihminen. Kyynisyys on kuin takki, joka suojelee uusilta pettymyksiltä. Kun ei unelmoi mistään, ei voi myöskään pettyä.

Unelmoinnintaitoja voi kehittää. Ensimmäiseksi sinun on pysähdyttävä unelmiesi äärelle. Tässä nopeus ei ole valttia. Vain pysähtymällä ja hiljentymällä kuulet sisäisen viisautesi, jossa yhdistyvät tunteet, kokemukset ja unelmat.

Voit hyödyntää työskentelyssä monenlaisia työvälineitä. Voit tehdä visuaalisen kuvakartan tai kirjallisen kuvauksen esimerkiksi unelmien työpäivästä. Mielikuvaharjoittelun avulla pystyt visualisoimaan vaikkapa erilaisia myönteisiä tulevaisuuksia ja itseäsi halutun tavoitteen saavuttaneena. Myönteinen mielikuvaharjoittelu parantaa suoritusta ja auttaa myös kestämään epävarmuutta ja ahdistusta silloin, kun tavoitteen saavuttaminen tuntuu hankalalta.

Yksikään unelma ei ole liian pieni tai liian iso

Voit haaveilla hyvästä fyysisestä kunnosta, kiinnostavasta työprojektista, ihmissuhteesta, jossa tulet nähdyksi, onnistuneesta työhaastattelusta, kaukomatkasta tai hyviä uutisia tuovasta puhelinsoitosta. Unelmat valitaan samoin kuin jäätelömaku, valitset päärynän koska valitset sen. Kukaan ei voi sanoa, että valinta on sinulle väärä.

Oli unelmasi mikä tahansa, se on oltava niin innostava, että sitoudut siihen joka päivä. Niinäkin hetkinä, kun tuntuu siltä, että on helpompi lyödä hanskat tiskiin kuin yrittää enää tuumaakaan.

Älä jää odottamaan ihmettäOn unelmia, joiden ei ole koskaan tarkoitus toteutua. Pelkkä haaveilukin on kivaa, siitä tulee hyvä olo.  Mutta silloin, kun haluat tehdä unelmistasi totta, sinun on oltava valmis myös tekemään töitä. Unelmointi ei ole toivomuskaivo, johon heitetään kolikko ja toivotaan parasta. Sinun on tehtävä valintoja, paiskittava hommia ja otettava määrätietoisia askelia. Ilman tavoitteita ja asiaan ryhtymistä yksikään unelma ei tule todeksi.

Vasta unelmalle omistautuminen muuttaa unelman todellisuudeksi. Omistautuminen edistää käyttäytymistä, joka on tarpeen saadaksesi tapahtuman toteutumaan. Unelmien saavuttaminen kysyy uskoa ja kärsivällisyyttä.  Asiat eivät muutu hetkessä. Mutta joskus ne voivat muuttua.

Rohkeutta sinulle muutokseen ja omien unelmien tavoitteluun.

Halauksin Petra