Kenellä on varaa unelmatyöhön?

Kun Helsingin Sanomat kirjoitti ideologisesti työttömästä Ossi Nymanista, heräsi vilkas keskustelu siitä, onko oikein olla tekemättä töitä, jos ei vaan huvita. Koko aikuisikänsä työttömänä ollut Ossi Nyman ei halua tehdä sanojensa mukaan vastenmielisiä hommia vaan mieluummin kituuttaa yhteiskunnan tuella.

Uravalmentajana olen huomannut, että Suomen työikäisistä moni roikkuu työssä vain tunnollisuuttaan. Protestanttinen työmoraali ja tottumus pitää kiinni keskiluokkaisen elämän mittareista saavat jaksamaan vuodesta toiseen. Ehkäpä siksi Ossin julkitulo voi tuntua kipeältä piikiltä, toteuttaahan hän ehkä osin sitä elämää, josta moni uupunut salaa haaveilee. Jos jokainen päivä on selviytymistä, ei tästä voi moittia.

Näistä lähtökohdista käsin on helppo ärsyyntyä ihmistä, jotka haaveilevat unelmatyöstä

Onko unelmatyö tosiasiassa vain elitististinen etuoikeus henkilöille, joiden toimeentulo on turvattu muilla tavoin? Onko Ossilla tai hänen kaltaisillaan lupa haaveilla kiinnostavasta työstä ja itsensä toteuttamisesta? Entä tuhansilla työttömillä,  joita te-toimisto patistaa hakemaan avoimia paikkoja kutsumukseen katsomatta? Tai sinulla ja minulla? Kenellä on tämän hetkisessä työllisyystilanteessa varaa tai oikeus unelmiin?

Kun tuntee itsensä rahan takia raatajaksi, on vähintäänkin kohtuullista odottaa muiden tekevän saman uhrauksen. Ehkä sinunkin korvissa koko unelma-sana viittaa johonkin höttöiseen haaveiluun, kolmen päivän työviikkoon tai pummilla elämiseen toisten kustannuksella.

Unelmatyössä pääsee käyttämään vahvuuksiaan

Downshiftaamisen sijasta unelmatyössä on kuitenkin kyse siitä, että ihminen tunnistaa omia vahvuuksiaan ja motivaatiotekijöitään ja pyrkii aktiivisesti kohti työtä, jossa niitä pääsee käyttämään ja kehittämään. Unelmatyön tekijä on innostunut työstään, onnistuu siinä ja kokee kokonaisvaltaisesti hyvinvointia. Myös unelmatyössä on vastoinkäymisiä ja aamuja, jolloin huvittaisi vain jäädä nukkumaan. Mutta niinäkin hetkinä tietää tekevänsä juuri sitä, mitä eniten haluaa.

Olen sitä mieltä, että jokainen voi tehdä unelmatyötä ja jokaisella on oikeus myös siihen pyrkiä. Sen ei tarvitse tarkoittaa kaikesta luopumista, saati yhteiskunnan tuen varaan heittäytymistä. Edellytyksenä on rohkeus ja määrätietoinen ote omasta elämästään. Uravalmentaja voi olla siihen hyvä apu.

Uskallatko sinä unelmoida kiinnostavammasta työstä? Tai tiedätkö mitä se sinun kohdallasi voisi olla?

Terveisin Petra

P.s. Olen kehittänyt yhteistyössä uravalmentaja Mira Kivistön (Conte Oy) kanssa uudenlaisen Urakarttavalmennus-konseptin, jossa kartoitat omat motivaatiotekijäsi ja kompetenssisi sekä pohdit näitä hyödyntäen miltä oma mahdollisimman innostava työurasi näyttää ja mitä elementtejä siihen sisältyy. Valmennuksessa hyödynnetään kansainvälisiä ja tutkittuja motivaatio- ja kompetenssiviitekehyksiä sekä erilaisia visuaalisia ja auditiivisia menetelmiä.

Syksyn ensimmäinen avoin valmennus toteutetaan 30.10.2017 klo 17-20.00 Helsingin ydinkeskustassa. Olet todella tervetullut mukaan selkeyttämään omaa urasuuntaasi! Hinta on 79 € (sis alv) ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Minulla on ollut myös syksyn ajan avoinna Unelmana uusi duuni -verkkovalmennus. Kahden viikon valmennus keskittyy itsetuntemukseen, tavoitteisiin uramuutoksen toteuttamiseen ja tehokkaisiin työnhaunmetodeihin. Verkkovalmennuksen hinta on 79 €.

Jos pohdit kumpaan mahdollisuuteen tartut, niin miksipä et tarttuisi molempiin?

Tarjoan sinulle Unelmana uusi duuni -verkkovalmennuksen ja Urakarttavalmennus-illan pakettihintaan 119 €. Säästät siis 39 euroa ja saat kaksi tehokasta valmennusta! Nyt on ihme, jos ei ura lähde uuteen, innostavaan suuntaan. Tämä tarjous on voimassa vain perjantaihin 27.10. asti. Paikkoja on rajoitetusti, joten ole nopea. Laitan sinulle oston jälkeen sähköpostilla ohjeet verkkoalustalle kirjautumiseen.