Loma loppui, alkoiko ahdistus?

Elokuun ensimmäisellä viikolla eletään hetkiä, jolloin iso osa suomalaisista tulee takaisin sorvin ääreen kesälomalta. Monelle työhönpalaajalle nämä päivät ottavat tiukille, jäähän taakse joutilas tekemättömyys, kiireettömät aamut ja ennen kaikkea runsas vapaa-aika, jonka on voinut viettää mukavissa harrastuksissa tai perheen ja ystävien kesken.

Loman loppumiseen liittyy usein myös ahdistus tai jopa hienoinen alakuloisuus, vaikka työstään pitäisikin. Ensimmäisen viikon perusteella ei kuitenkaan kannata vielä huolestua olostaan. On ihan normaalia, että muutos ahdistaa eikä työhön meno huvita. Usein kestää noin viikon verran, ennen kuin lomaltapaluun aiheuttama tuska alkaa helpottaa. Sitten tuttuun rytmiin taas solahtaa ja työpäivistä tulee normi. Loppuviikosta aamut alkavat rullata, salasanat on palautettu mieliin ja työkavereiden kanssa jaettu loman kohokohdat.

Jos parinkaan viikon päästä työt eivät suju ja ahdistus jatkuu, kannattaa miettiä mistä on kysymys. Loma voi olla liian lyhyt tai työ liian kuormittavaa. Usein kuulee sanottavan, että kesälomalla on ladattu akut täyteen tulevaa syksyä varten. Totuus on, että varastoon ei voi levätä. Kesäloma onkin tarkoitettu menneen kauden rasituksista palautumiseen.

Siksi onkin tärkeää, että arki itsessään sisältää riittävästi mahdollisuuksia palautumiseen. Tsekkaa nämä viisi vinkkiä, joilla sujuvoitat arkeen sujahtamista:

 1. Ota rennosti
  Ota ensimmäinen viikko mahdollisimman rauhallisesti, äläkä vaadi itseltäsi huimia suorituksia työssä tai kotonakaan. Muutos lomamoodista työhön vie energiaa, joten tarvitset lepoa ja aikaa palautumiseen. Suhtaudu itseesi myötätuntoisesti ja helllien.
 2. Riko rutiineja
  Rutinoituminen helpottaa arkea mutta tekee siitä myös tylsän. Tee jotain piristävää, vaihda kampausta tai kulje työhön eri reittiä. Tai mitä jos lähtisitkin aamulla hieman aikaisemmin ja kävisitkin torikahvilla aamuauringon paisteessa.
 3. Pidä kiinni mielekkäästä harrastuksesta
  Kesälomalla sinulla on ehkä ollut aikaa kivalle harrastukselle, johon olet päässyt heittäytymään ihan eri tavoin. Harrastukset ovat omiaan lisäämään hyvinvointia. Tutkimusten mukaan tavoitteelliset harrastukset jopa suojaavat stressiltä ja työuupumukselta. Älä tingi itsellesi tärkeästä, voimia ja iloa tuottavasta tekemisestä lomankaan jälkeen.
 4. Keskity lataaviin asioihin
  Mieti, mikä työssäsi on kaikkein parasta. Mistä asioista nautit ja innostut? Ketkä työkaverit tuovat sinulle hyvän, iloisen mielen? Valitse sitten päivääsi mahdollisimman paljon asioita, jotka innostavat sinua. Pyydä lounasseuraksi henkilöitä, jotka keskittyvät valittamisen sijasta myönteisiin asioihin ja joiden kanssa on mukava jakaa lomamuistoja.
 5. Hymyile vaikka väkisin
  Ilmeet seuraavat tunteita, mutta tiesitkö, että myös tunteet seuraavat ilmeitä? Tämä tarkoittaa sitä, että hymyileminen silloin, kun et ole erityisen hyvällä tuulella, saa aivosi uskomaan, että oletkin. Hymyn myötä aivoissamme aktivoituu mielihyväkeskus, joten väkinäinenkin hymy lisää hyvänolon tunnetta. Kokeile vaikka heti.  Sitä paitsi hymyyn vastataan hymyllä, joten pian saat hymyillä ihan aidosti.

Pidä itsestäsi huolta ja nauti elokuusta!
Petra