Ole itsesi puolella

Olet varmaan joskus tavannut henkilön, joka säteilee hyvää energiaa ympärilleen pelkällä olemuksellaan. Ystäväni Anne on juuri sellainen. Hän on sekoitus hulvatonta huumorintajua sekä lämmintä ja sydämellistä empatiaa. Ilahdun joka kerta, kun tapaan hänet ja tapaamisen jälkeen tuntuu kuin tallustelisin pumpulipilvellä.

Anne on osunut olkapääksi silloinkin, kun elämä on näyttänyt nurjat puolensa. Hänen lempeän katseensa edessä on ollut helppo vuodattaa murheet ja mokat. Anne nyökyttelee ymmärtäväisesti ja valitsee oikeat sanat kuten ”ystävä rakas, yritit parhaasi” tai ”kaikki järjestyy.”

Aina en halua rasittaa Annea arjen pienillä harmin aiheilla, joten olen ottanut hänen tehokkaat metodinsa sumeilematta omaan käyttööni. Uskon, että Anne olisi tästä vain mielissään.  Jos huomaan sättiväni itseäni kompuroidessani tai jos peiliin katsoessani löydän vain moittimista, mietin, mitä Anne tuumaisi: ”Ihan hyvin se sujui” tai ”olet hyvä ja se riittää.”

Huomaamatta rakkaasta ystävästäni on tullut myötätuntoinen ääni sisälleni. Jos aamu tuntuu lähtevän hieman kankeasti käyntiin, kuulen Annen kehotuksen mielessäni: ” Laita villasukat jalkaan ja keitä hyvää teetä.  Älä vaadi itseltäsi tänään mitään suurta.”

Viisaan ystäväni myötä olen oivaltanut, että olemme itse itsemme pahimpia arvostelijoita. Ja arvostelijoita maailmassa riittää ilman, että itsekin käännymme itseämme vastaan. Jokainen meistä tarvitsee ainakin yhden liittolaisen, oman Annensa – tai oman itsensä.  Kannattaa siis opetella arvostamaan itseään niin paljon, että tahtoo ja toivoo itselleen vain hyvää.

Maailman tunnetuin myötätunnon lähettiläs Dalai-Lama on sanonut: ”Jos haluat muiden olevan onnellisia, harjoita myötätuntoa. Jos haluat itse olla onnellinen, harjoita myötätuntoa.”

Myötätunnon lisääminen itseä ja muita kohtaan on helppo tapa kasvattaa onnellisuutta elämässä.

Lämpimin ajatuksin
Petra