Joulun rauhaa

Huomenna on jouluaatto. Joulun valmisteluun ja viettoon liittyy useimmilla tiettyjä perinteitä ja odotuksia.

Usein arki ja omat laatustandardit eivät kohtaa toisiaan. Ehkäpä sinullekin kävi niin, että hankit lahjat jouluruuhkassa hikoillen paria päivää ennen aattoa, päädyit ostamaan laatikot lähimarketista ja kuusenkoristeet jäivät kaappiin pölyttymään.

Tai kenties sairastit sängynpohjalla koko joulunalusviikon ja verkkokauppa hävitti tilaamasi joululahjat. Odotuksesta huolimatta valkoista joulua ei tullut.

Elämä on mutkikasta ja suunnittelematonta. Tärkeimmätkään juhlapyhät eivät useinkaan suju ihan täydellisesti, edes lähelle sitä.

Hyväksyminen on paras lahja, minkä voit antaa niin itselle kuin lähimmäisellekin. Hyväksyntää voi harjoitella vaikkapa istumalla sohvalle glögimukin kanssa ja tarkkailemalla kaikkia niitä ärsyttäviä tunteita, mitä hieman pieleen menneet asiat mielessä herättävät.

Itse tuppaan sanomaan itselleni ”jaa, tämmöisten tunteiden kanssa tänään”. Jos oikein harmittaa, totean, ”ei mikään ihme, olihan tuo ihan tosi tylsää että näin kävi”.

Ei-toivottuiden tunteiden ja kokemusten kanssa ei ole miellyttävää seurustella, mutta kun ne toivottaa tervetulleeksi, ne pikku hiljaa laimenevat. Muitakin tunteiden sävyjä alkaa löytyä, ehkäpä myös niitä, jotka tuovat mieleen joulurauhan.

Lämmin kiitos, kun olet ollut Puunnon matkassa tämän vuoden ajan. Levollista joulumieltä sinulle!

Petra