Ensitreffit paperilla

Sanotaan, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Entäpä jos ensi kerta tapahtuu paperin välityksellä?

Ensitreffit paperilla on monen työnhakijan todellisuutta. Kilpailu vastaanottajan huomiosta satojen, joskus jopa tuhansien hakijoiden kanssa on jäätävää. Kun cv lävähtää auki rekrytoijan ruudulla, on aikaa vaikutuksen tekemiseen kutakuinkin kymmenen sekuntia. Perinteisillä treffeillä siinä ajassa ei tilata edes kahveja.

Parhaansa on kuitenkin tehtävä ja pistettävä niin sanotusti ykköset niskaan. Tässä tapauksessa se tarkoittaa oman cv:n katsomista arvioiden ja osaamisen pukemista sanoiksi.

Neljä kuumaa vinkkiä vaikutuksen tekemiseen

1. Panosta aloitukseen

Ei siis ole samantekevää miltä cv:si näyttää, ja etenkin, miten se alkaa. Tarkista, mitä asioita olet laittanut cv:si ensimmäiseen kolmannekseen, sillä sen vastaanottaja huomaa ensimmäiseksi. Pohdi, mikä on sinun mielestäsi tärkein asia, joka rekrytoijan täytyy sinusta tietää. Huolehdi siitä, että se löytyy tästä osiosta.

Eräs kokenut rekrytoija tiivisti asian minulle näin: ” Cv:n profiili-osio, eli ammatillinen esittely on olennaista. Oman osaamisen ja työkokemuksen reflektointi suhteessa haettavaan tehtävään ratkaisee sen, jatkanko lukemista.”

2. Tuppisuu vai sanaseppo

Tuppisuuna mököttäminen ei tee vaikutusta. Ei riitä, että kerrot cv:ssä työkokemuksesi kohdalla yrityksen nimen ja tittelin. Työnantajaa kiinnostaa ennen kaikkea osaamisesi, joten panosta sen esittelyyn. Sinun on osattava sanoittaa osaamistasi monipuolisesti ja kerrottava esimerkiksi mitä tehtäviä työhösi on kuulunut, mitä olet oppinut, mistä olet vastannut, minkälaisessa ryhmässä toiminut, kenen kanssa ja missä roolissa.

3. Ole kiinnostunut ja kiinnostava

Miten toimia treffeillä, että saat mielitiettysi ihastumaan itseesi? Osoita, että olet kiinnostunut toisesta. Lue hakuilmoitus huolella ja kerro siitä osaamisesta, joka on tehtävän kannalta olennaista. Jos sinulla on jo kymmenien vuosien työkokemus takana, sinulla on oltava malttia jättää epäolennainen vain maininnaksi tai kokonaan pois.

4. Ole helposti lähestyttävä

Epäselvä, hankalasti luettava cv siirtyy Ei-pinoon nopeasti. Käytä tehokeinoja säästeliäästi ja harkiten. Alleviivattu, boldattukursivoitu, VERSAALEIN kirjoitettu cv on ainoastaan sekava.

Valitettavasti usein näyttävyyttä rakennettaan sisällön kustannuksella. Esimerkiksi Canvasta voi ladata erilaisia tyylikkäitä pohjia, mutta monen pohjan ongelma on rajallinen tekstitila. Kun sisältö ohenee, ohenee myös oman osaamisen esittely, eli se, mikä työnantajaa erityisesti kiinnostaa.

Jos olet hakemassa tehtävään, jossa sinulta edellytetään visuaalista silmää ja taitto-osaamista, voi cv itsessään toimia jo työnäytteenä. Jos taas haet esimerkiksi taloushallinnon tehtäviin, voi visuaalinen ilotulitus vähentää ammatillista uskottavuuttasi.

Tässä omat vinkkini onnistuneille treffeille, ei muuta kuin kokeilemaan käytännössä!

Terveisin
Petra, työnhakudeittien asiantuntija

Jos kaipaat lisää vinkkejä, tarjoan näin joulun alla cv-sparrausta 10 % alennuksella, eli 53,10 €. (norm. 59 €) . Edun voit lunastaa verkkokaupastani koodilla joulu17. Sopii myös lahjaksi. Etu voimassa 31.12.2017 asti.