Kirkasta arvosi – valitse suuntasi

Mitä vastaisit, jos kysyisin mikä sinulle on elämässäsi arvokasta?

Tärkeimmät asiat elämässämme pohjatuvat arvoihin, olimme niistä tietoisia tai emme. Arvot ovat elämänohjeita, sääntöjä, joita noudatat elämässäsi ja jotka kertovat sinulle millaista elämää haluat elää. Miten tietoinen olet näistä oman elämäsi suuntaviivoista – se riippuu sinusta.

Saatat pohtia, että miksi nähdä vaivaa. Elämä on muutenkin kiireistä ja monimutkaista, jotta olisi aikaa miettiä arvoja. Miksei vain antaisi elämän kuljettaa kuten tähänkin asti ja toivoa parasta. Eihän sitä kuitenkaan pysty lopulta vaikuttamaan omaan elämäänsä, vai pystyykö?

Silloin tällöin elämässämme on valinnan paikkoja. Hetkiä, jolloin on mietittävä, minkä suunnan valitsee.

Lähtisikö opiskelemaan vai hakisiko työpaikkaa, muuttaisiko ulkomaille vai riittäisikö vaihto toiselle paikkakunnalle. Valintojenmarketissa on vaikea päättää, jos ei oikeastaan tiedä, mitä valinnoilla tavoittelee. Omia arvoja tunnistamalla ja niiden mukaan elämällä saat polullesi suunnan, joka tuo merkitystä. Osaat rakentaa mielekkäitä tavoitteita ja ottaa oikeita askelia niitä kohti.

Toisten arvoja toteuttamassa

Jos määränpäällä ei ole niin väliä, voit vapaasti valita kulloinkin mukavimmalta tai turvallisimmalta tuntuvan vaihtoehdon. Voit kokeilla kivi-sakset-paperi -menetelmää tai antaa jonkun toisen päättää puolestasi. Ympärillämme on jatkuvasti joukko ihmisiä neuvomassa ja ohjaamassa elämäämme. He tietävät, millaista työtä sinun kannattaa tehdä, mihin sinun tulee käyttää aikasi ja mikä sinulle on parasta ja arvokasta. Ulkoistamalla valinnat on mahdollista välttää vastuuta ja olla tekemättä ”vääriä” valintoja.

On täysin mahdollista ajautua koko elämänsä läpi toteuttaen toisten näkemyksiä, odotuksia ja toiveita. Elämä voi olla päällisin puolin ihan mallillaan. On järkevästi valittu ammatti, turvallinen työpaikka, mukava puoliso ja kaunis koti. Pidemmän päälle elämä muiden arvojen mukaisesti on kuitenkin kuin söisi väljähtänyttä keittoa. Se on ihan ok, mutta parhain maku on aikaa sitten kadonnut.

Ulkoisesti kaikki on periaatteessa ihan hyvin, mutta ehkä ei kumminkaan ole. Silloin tällöin mieleen hiipii epämääräistä tyytymättömyyttä, jonka työnnät pois. Hiljalleen tyytymättömyys muuttuu ahdistukseksi tai uupumukseksi. Arki, jota on rakennettu pitkään ja huolellisesti tuntuu suorittamiselta, ja samalla podet huonoa omaatuntoa ajatuksistasi.

Jossain takaraivossa tykyttää ajatus, että se todellinen elämä on jäänyt elämättä.

Meillä kaikilla on vain yksi elämä. Riippumatta varallisuutesi tai statuksesi, sinulla on täsmälleen saman verran minuutteja vuorokaudessa kuin minullakin. Kuka tahansa meistä voi milloin tahansa vetää viimeisen henkäisyn. Jos tietäisit, että tulet kuolemaan huomenna, mitä jäisit katumaan? Kuinka tyytyväinen olet siihen, miten olet tähän asti elänyt?

Mitä haluat tulevaisuudelta?

Miten haluat käyttää tulevat päiväsi, viikkosi ja vuotesi? Tunnistamalla omat syvimmät arvosi, voit alkaa tietoisesti valita, mitä haluat elämältäsi ja mihin käytät aikaasi. Samalla luovut ulkoisesta ohjauksesta ja ”pitää” -ajattelusta. Teet valintoja, vaikka et saisi muilta kiitosta tai kannustusta. Syvällä sisimmässäsi valinnat tuntuvat oikealta, vaikka ulospäin ne saattavat vaikuttaa järjettömiltä. Osa valinnoista on pieniä ajankäyttöön liittyviä kuten esimerkiksi se, että luet juuri nyt tätä blogia. Osa valinnoista on suuria ja heijastuu elämäntapaan; vaihdat alaa, jätät varman työpaikan tai muutat keskelle korpea.

Arvoja eletään todeksi päivittäin. Jos tunnistat arvoksesi esimerkiksi hyvinvoinnin, mieti miten tämä näkyy arjessasi. Millaiset teot edistävät hyvinvointi-arvon mukaista elämää? Saman arvon toteuttamiseen on lukuisia eri vaihtoehtoja. Jollekulle se tarkoittaa säännöllistä liikuntaa, toiselle mahdollisuutta matkusteluun ja kolmannelle päivittäistä meditaatiota.

Hyvä keino testata omia arvojaan on pohtia, tekisitkö arvojasi vastaavia tekoja silloinkin, kun kukaan muu ei saa tietää siitä?

Arvot kertovat miten haluamme olla suhteessa muihin ihmisiin. Millainen ihminen sinä haluat olla – ja oletko sellainen? Miten kohtelisit kollegaa, esimiestä tai alaistasi, jos voisit käyttäytyä juuri niin kuin pohjimmiltaan haluat?Arvotyöskentely voi olla sysäys vaikeiltakin tuntuvien muutosten tekemiseen. On tutkittu, että vain arvoille perustuvat muutokset voivat oikeasti olla pysyviä. Siksi isot elämänmuutokset, esimerkiksi laihduttaminen, tupakan polton lopettaminen tai alan vaihto ovat mahdollisia vasta silloin, kun ne perustuvat omille arvoille.

Loppujen lopuksi arvoissa ei ole kyse kummemmasta kuin halusta olla onnellinen ja elää hyvää elämää. Erilaisista syistä johtuen ihmiset kuinkin usein päätyvät johonkin muuhun. Kun omistaudut arvojesi mukaiselle elämälle, saat pitkäkestoista hyvinvointia. Arvojen mukaiset valinnat vahvistavat myös läsnäolon harjoittelua, jouduthan uudelleen ja uudelleen muistuttamaan itseäsi asian tärkeydestä ja merkityksellisyydestä.

Mitä parempia valintoja elämässäsi teet, sen mukavammalta elämä maistuu.

Hyvinvointiterveisin Petra