Osallistuin hiljattain Sitran kehittämään tulevaisuustyöpajaan. Siellä kaikkien piti kirjoittaa ylös kahdeksan sanaa, jotka tulevat mieleen sanasta tulevaisuus. Lopuksi sanat koottiin yhteiselle alustalle.
Työskentely toi hyvin esille, miten monenlaisia mielleyhtymiä tulevaisuus herätti. Jollekulle se toi mieleen riskejä ja uhkia, toiselle mahdollisuuksia. Jokaisella oli oma käsitekarttansa. Osallistujille oli pysäyttävää havaita, mitä sanoja ylipäätään voi liittää tulevaan.
Yleensä emme ole kovin tietoisia siitä, minkä varaan omaa tulevaisuuden visiota rakennamme. Silti tiedostamattakin ajattelumme vaikuttaa siihen, millaisia mahdollisuuksia havaitsemme ja mitä kaikkea rajautuu huomiokenttämme ulkopuolelle. Ilman omien ajatuksien haastamista onkin riski ajatella liian kapeasti tulevaisuudesta ja sen näkymistä. Mahdollisia tulevaisuuksia on useita, joten kannattaa luoda myös useita vaihtoehtoisia visioita.
Pienenä tyttönä ihailin Maija Poppasta. Hän oli salaperäinen täti, joka lensi papukaijapäisellä sateenvarjollaan ja keksi jänniä juttuja. Mielikuvituksessani minäkin lensin sateenvarjolla. Juuri mielikuvitus on tärkein taito tulevaisuuden ennustamiseen. Sillä sellaista tulevaisuutta on vaikea toteuttaa, jota ei voi edes kuvitella.
Yrittäjälle tulevaisuus on aina läsnä. Yrittäjän on jatkuvasti mietittävä, mikä tuo leivän pöytään, mikä myy ja mikä on pitkän tähtäimen suunnitelma. On huomioitava historia ja sieltä saadut kokemukset ja opit, seurattava ennusteita, trendejä ja erilaisia signaaleita.
Kestävä kehitys on yhä kasvava megatrendi, joka näkyy jo monen yrittäjän liiketoiminnassa. Minulla ei ole vieläkään sateenvarjoa, joka lennättäisi minua paikasta toiseen, mutta kestävän kehityksen huomioiden, mitä jos se olisi mahdollista?
Tämän hetken tulevaisuudennäkymät ovat monelle yrittäjälle epävarmat ja synkät. Mielikuvitus, luovuus ja sinnikkyys eivät ole välttämättä riittäneet lääkkeeksi pelastamaan pandemian runtelemaa yritystoimintaa. Silti jonakin päivänä tämäkin ajanjakso on historiaa. Vaikka tulevaisuus ei voi koskaan olla täysin omissa käsissämme, meillä jokaisella on edelleen oikeus toivoa siitä mahdollisimman hyvää.
Kirjoitus on alun perin julkaistu Helsingin Uutisissa ke 15.12.2021