Löydä tasapainoa ruuhkavuosiin – 5 vinkkiä

Asiantuntijatyön ja vanhemmuuden yhteensovittaminen kestävällä tavalla on mahdollista. Ruuhkavuosien ei tarvitse olla jatkuvaa väsymystä ja selviytymistä. Priorisoinnilla, hyvällä suunnittelulla ja vaatimustasoa höllentämällä niin töissä kuin kotona voidaan saada ihmeitä aikaan.

Ruuhkavuosina kamppaillaan usein sen kanssa, miten vaativan työn ja lapsista huolehtimisen lisäksi ehtii pitämään itsensä kunnossa ja parisuhteen elinvoimaisena. Uran ja vanhemmuuden onnistuneen yhdistämisen salaisuus on vauhdin hidastaminen, vaatimustason laskeminen sekä oman elämäntilanteen hyväksyminen.

Hyväksyminen voi olla yllättävän vaikeaa ja on täysin ymmärrettävää, että vanhoista toimintamalleista tulee usein pidettyä kiinni kynsin hampain. Tässä kohtaa pieni pysähtyminen ja pohtiminen on paikallaan. Mistä pitää nyt tinkiä ja mitä pitää muuttaa, jotta uupuminen ei uhkaa ja hallinnan tunne elämään säilyy.

Hyvä vinkki elämän kohtuullistamiseen on niin sanottu 80 prosentin sääntö. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ”tehty” on ylipäätään tärkeämpää kuin ”täydellinen”. Rennommalla lähestymistavalla saadaan usein aikaan parempaa jälkeä kuin ylenpalttisella pingottamisella.

Priorisoi ja suunnittele

Monet asiantuntijat painavat pitkää päivää. Hyvällä suunnittelulla, työtapojen kehittämisellä ja itselleen armollisuutta suoden työpäivän pituutta voidaan kohtuullistaa. Työtehtävien ja muiden menojen priorisointi sekä kalenterointi auttavat päivien organisoinnissa huomattavasti.

Kaikkein hektisimpinä aikoina itselleen voi todeta, että on ihan okei syödä toisinaan valmisruokaa, ja ruokakaupassa jonottamisen sijaan, voi miettiä, että hyödyntäisikö esimerkiksi palvelua, joka tuo kauppaostokset kotiin.
Jos kuormittavaan elämäntilanteeseen on saatavilla apua silloin tällöin esimerkiksi lähipiiristä, kannattaa apu ottaa vastaan. Erityisesti yksinhuoltajilla tämä konkretisoituu vielä aivan eri tavalla kuin jos on kumppani jakamassa arkea.

Huolehdi itsestäsi ja parisuhteesta

Ruuhkavuosien keskellä itsestään huolehtiminen ja suhde puolisoon voi jäädä liian vähälle huomiolle. Myös oma-aika on vanhemmille äärimmäisen tärkeää. Tyytyväinen ja akkunsa ladannut isä tai äiti jaksaa puuhailla lastenkin kanssa paremmin vielä työpäivän päätteeksi.

Säännöllinen kumppanin kanssa yhdessä vietetty aika, kuten esimerkiksi kävelylenkki kerran viikossa on monella tapaa laadukkaampaa parisuhdeaikaa kuin yhdessä vietetty viikonloppu kerran pari vuodessa.

Omien arvojen mukaista elämää

Vanhemmat saattavat helposti kerätä paineita vanhemmuudestaan ulkopuolelta tulevien odotusten ja mallien perusteella. Muiden neuvot ja ohjeet vanhemmuuden ja työn suhteen kannattaa kuitenkin laittaa perspektiiviin. Esimeriksi sosiaalisen median keskusteluja kannattaa suodattaa tiukasti suhteessa omaan tilanteeseen ja omiin arvoihin.

Vaikka kuinka tekee parhaansa ja pyrkii elämään arvojensa mukaan, tulee kuitenkin hetkiä, jolloin kokee epäonnistuneensa vanhempana tai työroolissaan. Tämä on täysin luonnollista.


On hyvä pitää mielessä, että kaikkeen ihminen ei vaan yksinkertaisesti veny. Tärkeintä ehkä onkin, että matkan varrella oppii huomaamaan, miten asioista lopulta kuitenkin selvitään tavalla tai toisella.

Ruuhkavuodet eivät kestä ikuisesti

Usein kuulee sanottavan, että ”muista nauttia, kun lapset ovat niin vähän aikaa pieniä.” Univelkaisena ja stressaantuneena voi olla joskus äärimmäisen vaikeaa hahmottaa ruuhkavuosien ainutkertaisuutta.

Parhaansa mukaan kannattanee pyrkiä elämään hetkessä. Kun ollaan kotona lapsien kanssa, niin ollaan kunnolla, eikä härvätä samalla työasioita. Työaika taas kannattaa pitää mahdollisimman tehokkaana, toki armollisuus itseään kohtaan muistaen.

Hektisen arjen keskellä voi tosiaan joskus tuntua siltä, että vähintäänkin järki lähtee. Tulee kuitenkin vielä aika, jolloin meno ja meininki rauhoittuvat ja hiljaisuus valtaa alaa. Tällöin voi tulla jopa pieni kaiho ja kaipaus ruuhkavuosiaan kohtaan niin uskomattomalta kuin se nyt saattaa kuulostaa.

5 VINKKIÄ ARJEN HELPOTTAMISEKSI

  1. Priorisoi ja laske rimaa
    Kenenkään ei tarvitse olla arjen supersankari. Asiat aidosti tärkeysjärjestykseen.
  2. Suunnittele
    Seuraavaan päivään valmistautuminen hyvissä ajoin. Pienlapsiperheissä aamut voivat olla hektisiä, joten koulureput kannattaa pakata kuntoon ja omat työvaatteet on hyvä etsiä valmiiksi jo edellisenä iltana.
  3. Älä vertaile
    Some ja lehdet ovat täynnä vinkkejä ja ohjeita lasten kasvatukseen ja työelämään, kuten myös tämä blogiteksti. Unohda vertailu. Omat arvot toimivat parhaana kompassina vanhemmuuden ja työn yhdistämisen suhteen.
  4. Hyödynnä työn joustot ja lähipiirin apu
    Kartoita työn suhteen esim. liukuvan työajan ja etätyön potentiaali arjen sujuvoittamiseksi. Lähipiirin apua voi ajoittain ottaa vastaa hyvällä omalla tunnolla.
  5. Omaa aikaa
    Aidosti omaa aikaa tulisi löytyä (molemmille) vanhemmille. Tämä on kriittistä, jotta itse pysyy mahdollisimman toimintakykyisenä ja saa elämäänsä ajoittain työn ja perheen ohella muuta mielekästä sisältöä.